loader-image

Σενάριο : Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης

Σκηνοθεσία : Μπάμπης Μακρίδης

Παίζουν :Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσικώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κωτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης

Έτος : 2018

Διάρκεια :

ΑΚΑ : Pity

Χώρα : Ελλάδα/ Πολωνία

Γλώσσα : Ελληνικά

Πού παίζεται:

Λαμπρος Κωνσταντάρας – Ρενα Βλαχοπούλου 22:30

ΟΙΚΤΟΣ - Η ΤΑΙΝΙΑ

Η ιστορία ενός άνδρα που νιώθει χαρούμενος μόνο όταν είναι δυστυχισμένος, ενός άνδρα εθισμένου στη θλίψη, που έχει τόση ανάγκη τον οίκτο, που είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να τον εκμαιεύσει από τους άλλους. Αυτή είναι η ζωή ενός άνδρα σ’ έναν κόσμο που δεν είναι αρκετά σκληρός γι’ αυτόν.

Ο «Οίκτος» είναι μια ταινία για την σχέση των ανθρώπων απέναντι στην δυστυχία και στο κομμάτι που αυτή αναμιγνύεται με την ευτυχία. Για την ισορροπία ανάμεσα στις δύο αντίθετες αυτές έννοιες, για την ισότιμη σημασία τους και για την αυθόρμητη τεχνητή ανακατασκευή τους στην καθημερινότητα όλων.

Ο άντρας της ιστορίας είναι δυστυχισμένος όταν είναι χαρούμενος, και είναι χαρούμενος όταν είναι δυστυχισμένος.

Ο ήρωας δεν δέχεται την δυστυχία των άλλων παρά μόνο την δική του, ζηλεύει αφόρητα το σκοτάδι, τον χαμό και τα δάκρυα όταν δεν τον αφορούν.

Η ταινία εξετάζει τα άκρα μιας τέτοιας συμπεριφοράς και περιγράφει την πορεία του άντρα που χάνει το δικαίωμα στην θλίψη και τον μοναχικό αγώνα του για την απόκτηση αυτού του δικαιώματος.

Όπως λοιπόν οι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, με τον ίδιο τρόπο, ίσως λίγο πιο έμμεσα, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για την δυστυχία.

Η ιστορία αναπτύσσεται απλά, με καθαρή δομή και με τον τραχύ, σαφή, στερεοτυπικό τρόπο του κλασικού αφελούς μελοδράματος.

H ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance 2018 στο τμήμα World Cinema Dramatic Competition.

Συνέχισε την φεστιβαλική πορεία της με Ευρωπαική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρόντερνταμ  και απο εκεί σε πολλά άλλα σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ  ανα τον κόσμο.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού  ο Οίκτος έφυγε με τα βραβεία καλύτερης ταινίας και Σκηνοθεσίας. Στο Φεστιβάλ της Βαλέτα κατέκτησε το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απέσπασε Ειδική Μνεία.

Ένα έξοχο πορτρετο επικίνδυνης αυτο-θυματοποίησης.

Screenanarchy

 

Έχοντας αυτή την ελκυστικά ιδιόμορφη ερμηνεία του Γιάννη Δρακόπουλου η ταινία δεν χρειάζεται τον οίκτο κανενός

The Hollywood Reporter

 

Ο «Οίκτος» είναι μια αιχμηρή παρατήρηση στην ανθρώπινη κατάσταση, συχνά  πιο παράξενη κι από την ίδια την μυθοπλασία.

Highonfilms

 

Μια εντυπωσιακη ερμηνεία από τον Γιάννη Δρακόπουλο Δρακόπουλο που συνδυάζει το σχεδόν ανέκφραστο παράλογο του Μπαστερ Κίτον με απόλυτη μοχθηρία.

Screen International

Ο “Οίκτος” διατηρεί έναν αυστηρό τόνο και ρυθμό με εκρήξεις μαύρου χιούμορ που καρφώνονται σαν μαχαίρι στα πλευρά σου.
Variety

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Γιάννης Δρακόπουλος. Πρωταγωνιστούν ακόμα: Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσικώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κωτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης. Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης. Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός. Σκηνογράφος: Άννα Γεωργιάδου. Ενδυματολόγος: Δημήτρης Παπαθωμάς. Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου-Λέανδρος Ντούνης-Kacper Habisiak-Marcin Kasińśki. Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης. Μουσική: Mikolaj Trzaska.

Η Faliro House παρουσιάζει μια Παραγωγή των: Neda Film, Madants, Beben Films. Συμπαραγωγή: Ίδρυμα Ωνάση,  Eurimages, ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Polish Film Institute, ORKA, Foss Productions. Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Klaudia Śmieja Beata Rzeźniczek  World Sales: New Europe Film Sales

Μπάμπης Μακρίδης – Σκηνοθέτης / Σεναριογράφος

Ο Οίκτος είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Μπάμπη Μακρίδη. Το 2012, η πρώτη του μεγάλου μήκους, L, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Sundance και του Rotterdam, και παρουσιάστηκε σε πολλά άλλα διεθνή φεστιβάλ. Κέρδισε το Α’ Βραβείο (Grand Prix) στο Molodist Film Festival στο Κίεβο της Ουκρανίας.

GALLERY

VIDEOS

image-rounded
ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER