loader-image

Σενάριο : Αλέξης Καρδαράς – Φ. Τσίτος

Σκηνοθεσία : Φίλιππος Τσίτος

Παίζουν : Αντώνης Καφετζόπουλος, Μαρία Ζορμπά, Τιτίκα Σαριγκούλη

Έτος : 2009*

Διάρκεια : 103΄

ΑΚΑ : Plato

Έγχρωμη : Ναι

Χώρα : Ελλάδα

Γλώσσα : Ελληνικά

Μουσική : Νίκος Κυπουργός

Βραβεία : Λεοπάρδαλη Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Αντώνη ΚαφετζόπουλοΑ’ Βραβείο της διεθνούς Οικουμενικής ΕπιτροπήςΓ’ Βραβείο της Επιτροπής Νέων

Παραγωγή : Pan EntertainmentΑκαδημία Πλάτωνος - ΣΥΝΟΨΗ

Κάθε πρωί, ο Σταύρος σηκώνει τα μεταλλικά στόρια του ψιλικατζίδικου, κρεμάει τις αθλητικές εφημερίδες και τακτοποιεί τις καρέκλες όπου θα κάτσει με τους φίλους του όλη τη μέρα. Απέναντι, στο πεζοδρόμιο, ο σκύλος ενός απ’ αυτούς, ο Πατριώτης, γαυγίζει σ’ όποιον Αλβανό περνάει, πράγμα που τους κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Μέσα στο ψιλικατζίδικο, η μητέρα του Σταύρου, στα πρόθυρα του Αλτσχάιμερ, λαγοκοιμάται στην πολυθρόνα της. Αυτή η ρουτίνα ταρακουνιέται ξαφνικά τη μέρα που η γηραιά κυρία πέφτει στην αγκαλιά ενός Αλβανού εργάτη αποκαλώντας τον “Γιέ μου”, στα αλβανικά!
Ο Φίλιππος Τσίτος σκηνοθετεί τους γεμάτους προκαταλήψεις ήρωές του μ’ ένα μείγμα κριτικής ματιάς και κατανόησης, ελαφρότητας και απελπισίας, παίρνοντας απ΄τους ηθοποιούς του και, κυρίως, έναν απαράμιλλο Αντώνη Καφετζόπουλο, αξιοσημείωτες ερμηνείες. Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο: Ανδρικής Ερμηνείας (Αντώνης Καφετζόπουλος), Οικουμενικό Βραβείο και Βραβείο Νεότητας.


Η ΤΑΙΝΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

«Ο σκηνοθέτης εισάγει πάντα ένα στοιχείο αιφνιδιασμού. Αυτό που ανατρέπει τη ρουτίνα στην «Ακαδημία Πλάτωνος» είναι σαρκαστικό, κυνικό και την ίδια στιγμή τρυφερά ανθρώπινο. Ο «Ελληνάρας» μοιάζει αποκρουστικός μέσα στον καιροσκοπικό ηδονισμό του και στην ασφάλεια του «οίκου» του.» Διαβάστε περισσότερα
Μαρία Κατσουνάκη – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Υλικό για δράμα αναμφίβολα, μόνο που ο Τσίτος το χαϊδεύει με το τρυφερό χιούμορ μιας ανθρωποκεντρικής κωμωδίας που συμπαθεί τους ατελείς ήρωές της και καταλαβαίνει τα λάθη, τις αδυναμίες, τον πόνο τους.»
Γιώργος Κρασσακόπουλος – ATHENS VOICE

«Η Ακαδημία Πλάτωνος κερδίζει σημαντικά με την εσωτερική ερμηνεία του καλύτερου Καφετζόπουλου εδώ και δεκαετίες.»
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος – LIFO

«Παρεΐστικη ατμόσφαιρα την οποία θα ζήλευε ακόμη και ο Τζιμ Τζάρμους , γήινο, γλυκόπικρο χιούμορ, εύστοχες παρατηρήσεις.»
Γιάννης Ζουμπουλάκης – ΤΟ ΒΗΜΑ

«Είναι καταπληκτικό πως στην ουσία σκηνοθετεί κάτι λίγα εκατοστά γης μέσα στα οποία κινούνται οι άνθρωποί του, οι ήρωές του, οι χαρακτήρες του. Όμως πόσο περιεχόμενο δίνει σε αυτά τα λίγα μέτρα γης!»
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης

Η ταινία του Φίλιππου Τσίτου Ακαδημία Πλάτωνος απέσπασε τη Λεοπάρδαλη Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Αντώνη Καφετζόπουλο, το Βραβείο Οικουμενικότητας και το Βραβείο Νεότητας.

«Το πιο ωραίο που μου συνέβη στο Λοκάρνο ήταν η ανταπόκριση του κοινού. Με πλησίαζαν στο δρόμο και μου έδιναν συγχαρητήρια για την ταινία. Έβλεπες ότι το ενδιαφέρον τους είναι ζωντανό, είχαν μεγάλη διάθεση να μιλήσουμε για την ταινία. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ ωραίο συναίσθημα για τους συντελεστές μιας ταινίας• είναι η επιβράβευση των κόπων μας. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος για τα βραβεία και είμαι περήφανος για τον Καφετζόπουλο, ο οποίος μάγεψε το Λοκάρνο.», λέει ο Φίλιππος Τσίτος.

Το Βραβείο Ερμηνείας για τον Αντώνη Καφετζόπουλο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες για μια τόσο σημαντική διάκριση για έλληνα επαγγελματία ηθοποιό. «Είμαστε ευχαριστημένοι, κυρίως από την αποδοχή του κόσμου. Η ταινία «μίλησε» στους θεατές και για τέσσερις μέρες ζήσαμε μια έντονη ατμόσφαιρα.», λέει ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Η Ακαδημία Πλάτωνος είχε τρεις προβολές στη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι οποίες ήταν sold out. «Η αποδοχή στην αίθουσα ήταν πάρα πολύ θερμή. Είχα την αίσθηση ότι η ταινία είχε φτιαχτεί ειδικά για αυτό το κοινό», λέει ο Φίλιππος Τσίτος.

Το Βραβείο Οικουμενικότητας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 20.000 ελβετικών φράγκων για τη διανομή της ταινίας στην Ελβετία, και το Βραβείο Νεότητας, το οποίο απονέμει μια Επιτροπή Νέων, με το ποσό των 2.000 ελβετικών φράγκων.


SCREENS

Ακαδημία Πλάτωνος
Ακαδημία Πλάτωνος

VIDEOS